BBP'den MHP'ye tepki
Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkan Yardımcısı Metin Gündoğdu, hükümetin uygulamaya koyduğu 'demokratik açılım' projesine karşı çıkan Milliyetçi Hareket Partisi'ne (MHP) tepki göstererek, "MHP'nin bu tavrı ülkenin geleceği açısından çok tehlikelidir. Bu tavır, 'Doğudaki sorunun çözülmesini istemiyorum' demektir" dedi.
Hükümetin 'Kürt açılımı' kapsamında partilerle yaptığı görüşmelerde parti olarak tavırlarının açık ve net olduğunu dile getiren BBP Genel Başkanı Gündoğdu, bu kapsamda Demokratik Toplum Partisi (DTP) ve bölücübaşı Abdullah Öcalan'ın kesinlikle muhatap alınmamasını istediklerini belirtti. DTP'yi 'uzaktan kumandalı' bir parti olarak değerlendiren Gündoğdu, "Hükümetin 25 yıllık bir sorunu bitirmek için yola çıkması olumlu bir gelişmedir. Ancak bu yolda DTP'nin, PKK'nın, bölücübaşının muhatap alınmasını doğru bulmuyoruz. Çünkü DTP yıllarca etnik milliyetçilik yapmıştır. Kürt halkına çok zarar vermiştir. Bu sorun ancak Kürt halkı ile çözülür" diye konuştu.
"MHP, SORUNUN ÇÖZÜLMESİNİ İSTEMİYOR"
Demokratik açılım projesine sert tepkiler veren MHP ve CHP'yi eleştiren Gündoğdu, şöyle devam etti:
"MHP, kapıları kapattık diye haykırıyor ama iktidarda olduğu dönemde neden Abdullah Öcalan'ın idamdan kurtulmasına imza attı? Bunun cevabını neden vermiyor? Dün o imzayı atarken sesiniz çıkmıyordu, bugün ne oluyor? MHP'nin bu tavrı bir kaygıyı ortaya çıkarıyor. Çünkü hükümetin attığı doğru bir adımı kendi atamadığı için tahammül edemiyor. MHP'nin böyle bir davranış sergilemesi ülkenin geleceği açısından çok tehlikelidir. MHP, İçişleri Bakanı ile görüşüp, daha sonra projenin hangi kısımlarını eksik ve yanlış gördüğünü söyleyebilirdi. Ama kapıları kapatıp hepsini toptan kabul etmiyorum demek, 'Doğudaki problemin çözülmesini istemiyorum' demektir. MHP'nin yaptığı milliyetçilik Kürt milletine zarar veren bir milliyetçiliktir. Böyle bir milliyetçilik olmaz. İş olsun diye muhalefet yapmaya çalışıyorlar. MHP Ankara'da gürleyeceğine, yöreyi gezmelidir."
"DOĞUNUN SORUNU FEODAL DÜZENDİR"
Gündoğdu, Kürt sorununun yöredeki 'feodal düzenin' değiştirilmesiyle çözüme doğru gideceğini savunarak şöyle konuştu:
"Dağlıca baskınından sonra biz rahmetli genel başkanımızla birlikte yöreye gitmiş, Diyarbakır ve Şırnak'ta gece 23.00'lere kadar gezmiş ve görüşmeler yapmıştık. Orada karşılaştığımız en büyük şikayet aşiret ve ağalık düzeni idi. Aşiretler devletin gönderdiği hizmetleri kendi çıkarları için kullanmışlar, meraları bile ayırmışlar. Konuştuğumuz gençlerin hepsi ağalık düzeninde ezildiklerini söylediler. Hükümetin öncelikli hedefi bu düzeni değiştirmek ve toprak reformu yapmak olmalıdır. Ayrıca kaliteli öğretmen istiyorlar. Takdir ederseniz Doğu ve Güneydoğu Bölgesi, sürgün yeri olarak görülüyor. Bu anlayış değiştirilmelidir."
Kesinlikle Kürt sorununun çözümünden yana olduklarını tekrarlayan Gündoğdu, "Unutulmasın ki, Çanakkale'yi birlikte 'geçilmez' yaptık. Kurtuluş Savaşı'nı birlikte verdik. Biz Urfa'yı, oranın halkıyla beraber 'Şanlı' yaptık. Antep'i oranın halkıyla 'Gazi' yaptık. Bizim ayrı gayri sorunumuz yoktur. Hepimiz aynı kilimin desenleriyiz" diye konuştu.
İHA