Kadir İnanır
15 Nisan 1949da Orduda dogan Turk Sinemasinin buyuk oyuncularindan Kadir inanir, oyunculuk hayatina foto-romanlar ile basladi ve `Son Yedi Adim Sonra` isimli film ile sinemaya gecti. Turk sinemasinin yetistirdigi yildiz oyunculardan biri olan Kadir inanirin onemli filmleri arasinda, basrollerini Turk Sinemasinin Sultani olarak bilinen Turkan Sorayla paylastigi `Donus`, `Selvi Boylum Al Yazmalim`, `Yilanlarin ocu` filmleri ile Ah Guzel istanbul, Tatar Ramazan, Bir Yudum Sevgi filmleri yer aliyor.
inanir, 2003 yapimli sinema filmi `Gonderilmemis Mektuplar`da, basrolu Turk Sinemasinin Sultani Turkan Sorayla birlikte paylasti. Turk Sinemasinin efsanevi ikilisi, 24 yil aradan sonra bu filmle birlikte biraraya geldi.
Sanatcinin butun filmleri:
1968: Son Yedi Adim Sonra
1969: Cilginlar Cehennemi, Yarali Kalp, Fato.
1970: Ankara Ekspresi, Kara Gozlum, Mechul Kadin, Daglarin Kartali.
1971: Unutulan Kadin, Uc Arkadas, Azrailin Bes Atlisi, Kara Gun, Kerem ile Asli, Mualla.
1972: Asi Gencler, Donus, Leyla ile Mecnun, Utanc, Kanli Para, Paprika Gaddarin Aski, Baskin, Vur.
1973: Bitirim Kardesler, Bitirimler Sosyetede, Ezo Gelin, Gazi Kadin, Kambur, Yaban, Anadolu Ekspresi, Arap Abdo, Hayat Bayram Olsa, olume Kosanlar. 1974: Almanyali Yarim, Sahipsizler, Sensiz Yasanmaz, Yazik Oldu Yarinlara, Askerin Donusu, Bir Yabanci, Ceza, Enayi, Korkusuzlar, Uyanik Kardesler.
1975: Baldiz, Kopru, . Pisi Pisi, Yatak Hikayemiz.
1976: Bodrum Hakimi, Deprem, Taksi Soforu, Alev, Can Pazari, Delicesine, Devlerin Aski, iki Kizgin Adam.
1977: Dila Hanim, Selvi Boylum Al Yazmalim, Silah Arkadaslari, Tovbekar, Ana Ocagi, Firtina, Cevriyem.
1978: Evlidir Ne Yapsa Yeridir, Dervis Bey, Duzen, Hedef.
1979: Doktor, Firat, Gazeteci, istanbul, isyan.
1981: Ah Guzel istanbul, Kirik Bir Ask Hikayesi.
1982: Tomruk, Yurek Yarasi, Asklarin En Guzeli, Elveda Dostum.
1983: Bedel, Kurban.
1984: Yabanci, Balayi, Bir Yudum Sevgi, Gunes Dogarken, imparator.
1985: Seyyid, Yaz Bitti, Yilanin ocu, Amansiz Yol, Ates Dagli, olum Yolu.
1986: Sen Turkulerini Soyle, Sevgi Cikmazi, Sucumuz insan Olmak, Sultanoglu, Umut Sokagi, Yarin Aglayacagim, Dikenli Yol, Hayat Koprusu, Gunese Kopru.
1987: Sende Yureginde Sevgiye Yer Ac, Yarinsiz Adam, 72. Kogus, Menekseler Mavidir, Yarali Can, Kucucugum, Katircilar.
1988: Emanet, Huzun Cemberi, 7 Uyuyanlar, Bir Beyin Oglu.
1989: Med Cezir Manzaralari, Acilar Paylasilmaz, Film Bitti, Karilar Kogusu.
1990: Tatar Ramazan, Eskici ve Ogullari, Sayin Baskan, Darbe.
1991: Umut Hep Vardi, Aldatacagim.
1992: Tatar Ramazan Surgunde.
1995: Ask olumden Soguktur, Savci (TV).
1998: Marziye (TV).
2000: Komser Sekspir.
2001: Derman Bey (TV).
2002: . Kumsaldaki izler (TV), Kirik Ayna (TV).
2003: Gonderilmemis Mektuplar (2003)
odulleri:
23. Antalya Film Senligi, 1986, Yilanlarin ocu - En iyi Erkek Oyuncu
5. Adana Altin Koza Film Senligi, 1973, Utanc - En iyi Erkek Oyuncu
3. Ankara Film Senligi, 1990, Med Cezir Manzaralari - En iyi Erkek Oyuncu