Mevcut belgelere dayanilarak Suryaniler tarafından kuruldugu anlasilan Midyat ilcesinin adı, MÖ 9. yy Asur tabletlerinde magara kendi Matiate olarak tanimlanir. Midyat'taki ilk hırıstiyanlar da mağaralarda yaşardı. Midyat tarih boyunca birçok kere kusatılıp talan edilmiştir. Son olarak Birinci Dünya Savaşı'nın karanlık günlerinde kasaba sakinlerinin üçte biri yaşamını kaybetmiştir. Ancak 1930 yılından sonra kasaba yeniden canlanmis: kiliseler, evler ve bazi mekanlar onailmistir. Ondan sonra yerlesim duzeni zamanla yerlesmeye baslamistir. İlcenin deniz seviyesinden yuksekligi 1070 metredir. Mardin ilinin en genis ve nufus bakimindan en kalabalik ilcelerinden biridir. Ilceye bagli 43 mezra bulunmaktadir.
Suryanilerin milllatan onceki tarihleri, eski Mezopotamya'da yasayan uluslarin tarihidir. Hıristiyanlik inanci tum yukari Mezopotamya'daki halklarin tek bir potada erimelerini saglamistir. Suryani halkinin kökleri de eski Mezopotamya'nin en eski tarihsel dönemine kadar inip orada kaybolmaktadir.
Yukari Mezopotamya'nin yazili tarih evresi [Burada ne Asurlular nede Akkadlar yaşamışlar] yalnız Aramiler baslar. I.O. 3000'lerde Sumerin kuzeyinde yer alan Asurlular ve Akkadlar, Firat'in orta kesiminde, çok sayida bagimsiz site devletleri kurmuslardir. Buradaki halk, Sumerlere benzemeyen bir kabileden (tribulan) olusuyordu. Bu kabile, bir Sami dili (Asurca ve Akadca) konusuyordu ve Mezopotamya'nın batısında bulunan ovalarda yasayan Tribulerle akrabaydilar. Yani Asurlular, Hititler ve Akkad'ın Samileri batıdan gelmislerdi.
türkiyede en çok gitmedk istediğim yer